“În afaceri ca și în viață nu primești ceea ce meriți, ci primești ceea ce negociezi” Chester L. Karrass

Toate serviciile de negociere ale tranzacțiilor sunt prestate prin societatea noastră EXPERT NEGOCIERE SRL.

Negocierea este în acceași măsură o artă și o știință și presupune o îmbinare a experienței în astfel de tranzacții cu aplicarea sistematică și metodică a unor tactici și strategii, inițial stabilite, prin care părțile să obțină ceea ce iși doresc sau să rezolve conflicte de interese existente.

Zicala lui Machiavelli, „scopul scuză mijloacele”, poate fi înţeleasă şi în mod pozitiv, dar de fapt, „scopul selectează mijloacele”.

Mulți consideră negocierea neplăcută, stresantă și de evitat cu orice preț. Pentru că nu se simt confortabil cu negocierea, confruntarea și riscurile pe care le implică, de multe ori se mulțumesc cu puțin în astfel de situații.

Ce înseamnă negocierea în afaceri ?

Negocierea este modul de a conduce o tranzacție astfel încât să satisfacă ambele părți.

Cel mai important în negociere este să asculți, să comunici și să accepți compromisuri. Negocierea implică persoane cu cereri diferite care caută un teren comun pentru a încheia tranzacția, mai exact, orice fel de tranzacție.

Deși este considerată mai mult o artă decât o știință, are principiile ei. Ce îți poate aduce o negociere de succes:

  • Condiții comerciale mai bune, preț mai bun, termene de plată mai bune, condiții contractuale mai favorabile;
  • Încetarea unei situații litigioase. De multe ori, în afaceri, ,,calea păcii” este mai profitabilă decât ,,calea războiului”, dar ca să întelegi asta, trebuie să treci prin multe bătălii juridice sau de negociere.
  • Negocierea unui contract trebuie să fie un amestec între condiții comerciale și juridice, astfel încat rezultatul final să fie cel avut în vedere la inițierea negocierilor. Un contract ,,beton” nu valorează nimic, dacă interesele economice au de suferit, așa cum, cele mai bune condiții contractuale sau economice, nu aduc profituri dacă nu pot fi puse în aplicare printr-un contract bine întocmit.

Ce se poate negocia ?

  • Un conflict în instanță – prin semnarea unei tranzacții;
  • Negocieri privind conflictele de muncă;
  • Contracte comerciale sau de achiziție de bunuri imobile;
  • Aproape orice, cu condiția să existe un interes;

Negocierea win-win

Când ne gândim la negociere, credem că se vor întâmpla două lucruri: ori câstigăm, ori pierdem.

Dar profesioniștii nu privesc lucrurile astfel. Știu că o negociere de succes face ambele părți să se simtă câștigate…cel puțin până la un punct. Când te așezi să negociezi, să nu te gândești că trebuie să câștigi tot.

Obține victoriile mari, dar fă concesii la punctele mici.

Întreabă-te, “ce pot ceda să fac pe plac celuilalt, fără a pierde ce vreau eu? Totul se negociază. Multora le place să creadă că regulile sau condițiile standard sunt săpate în piatră și nu se pot schimba. Dar realitatea este că, nimic nu este neschimbabil și totul se poate negocia. Dacă ții minte asta, vei avea mereu de câștigat!

* Toate serviciile oferite de ROCG sunt prestate de către angajații ROCG cu studii juridice de specialitate în acest domeniu. În cazul în care unele servicii conțin anumite aspecte legale, ROCG va încheia contracte de consultanță juridică cu companii de avocatură, după caz.